Liječenje skolioze po trodimenzionalnoj metodi Katharine Schroth

Skolioza potiče od grčke riječi skolios –iskrivljen, kriv, te je možemo definirati kao deformaciju kralježnice u sve tri ravnine: frontalnoj, sagitalnoj i transverzalnoj ravnini.

Začetnica ove metode Katharina Schroth, koja je živjela u Njemačkoj još od 1921 god. Svoj cijeli život je posvetila liječenju skolioza, jer je i sama bolovala od skolioze. Zajedno s kćerkom Christom stvorila je svjetski poznatu kliniku u Njemačkoj, gdje se danas educiraju fizioterapeuti diljem svijeta.

Danas zbog sjedelačkog načina života skolioza je sve učestalija, čak 80% skolioza pogađa djevojčice u doba intezivnog rasta i razvoja. Rano otkrivanje i tretiranje skolioza ključni je čimbenik u daljnem liječenju.

Kako prepoznati skoliozu i specifičnost Schroth metode

Roditelji najčešće u doba puberteta, uočavaju asimetrije grudi, zdjelice, rebrenu grbu na leđima, različite linije struka i sl. Specifičnost Schroth metode je u specijalnim trodimenzionalnim vježbama disanja, gdje se uz taktilno vodstvo Schroth terapeuta aktiviraju mišići točno određenim pokretima i u ciljanim smjerovima u cilju posturalne korekcije.

Vježbe su jasno definirane, kompleksne i detaljne, a individualizirane za svaki tip skolioze. Da bismo postigli što bolji rezultat, potrebna je kontinuiranost u radu, svakodnevno vježbanje i osvješćivanje pacijenata pravilnom posturalnom držanju.

Ukoliko se skolioza ne tretira pravovremeno dolazi do trajnih deformacija, bolova, fiksacije deformacije, smanjenje dišnog kapaciteta te posljedica koje ostaju za cijeli život.

Obratite se našoj poliklinici ako imate dvojbi da li se radi o već fiksiranoj deformaciji ili samo lošem posturalnom držanju, a cijeli naš tim stručnjaka će se potruditi pomoći vam.

antoneta_maricic

Certificirani Schroth terapeut
Bacc. physioth. Antoneta Maričić

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas

Nije čitljivo? Promijeni tekst. captcha txt